Medical Taping

 

 

De afgelopen jaren wordt Medical tape steeds meer door fysiotherapeuten toegepast ter ondersteuning van de behandeling.

 

 

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

 

 

 

De tape heeft een elasticiteit die overeenkomt met de elasticiteit van de huid. Door te werken met de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, kunnen diverse onderhuidse structuren worden beïnvloed. Omdat er verschillende technieken gebruikt kunnen worden, is het mogelijk om ook verschillende fysiologische structuren te beïnvloeden. Doordat er een diversiteit aan fysiologische structuren kan worden beïnvloed, kent het Medical Taping Concept een erg breed en gevarieerd toepassingsgebied. Met musculaire tapes kan de spieractiviteit worden genormaliseerd, door technieken te gebruiken die meer invloed hebben op het bindweefsel kunnen gewrichten worden gecorrigeerd of gestabiliseerd. Met lymftapes kan een oedeem worden behandeld, maar ook zwellingen of hematomen. Via een segmentale benadering is het mogelijk om interne organen of het vegetatieve zenuwstelsel te beïnvloeden. Tapetechnieken kunnen met elkaar gecombineerd worden, wat in de dagelijkse praktijk betekent dat een probleem op meerdere niveaus tegelijk kan worden behandeld.

 

 

Voorbeelden van tape technieken zijn:

 

  • verminderen van pijn bij lage rugklachten. – verminderen van spierspanning bij nekklachten en hoofdpijn. ondersteunen van  gewrichtsbanden bij instabiliteit.
  • verminderen van pijn en bewegingsbeperking bij rib kneuzing.
  • Houdingscorrectie tape.

 

De verschillende eigenschappen maken de tape goed toepasbaar bij elke patiënt en zijn of haar specifieke klacht of hulpvraag. Er wordt gebruik gemaakt van een katoenen tape met Hypo-allergene lijmlaag dit maakt de tape ook geschikt voor de gevoelige huid. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht zodat het materiaal ventileert. Hierdoor wordt de tape zeer goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. De tape is watervast, waardoor u ook met de tape kan douchen of zwemmen zonder dat hij loslaat. Doordat de tape meerdere dagen kan blijven zitten zorgt het voor een unieke 24-uurs behandeling. (Gemiddeld blijft de tape 4 tot 6 dagen zitten).

 

Binnen de praktijk gebruiken wij de tape in combinatie met andere behandelmethoden zoals, massage, mobilisaties en oefentherapie. De tape is een goede aanvulling en zorgt er vaak voor dat u net wat sneller kan starten met uw werk, hobby of sport.