Dry needling

Wellicht heeft u wel eens gehoord van de behandelmethode: Dry-needling. In Praktijk de Ruwaard is iedere fysiotherapeut bekwaam om dry-needling toe te passen.

Maar wat is Dry-needling nu precies?

Dry-needling is een vorm van fysiotherapie. Het doel van de therapie is het laten ontspannen van spierknopen, ofwel myofasciale triggerpoints. Bij dry-needling plaatst de therapeut een heel dun naaldje, een acupunctuurnaaldje, in het triggerpoint van de spier. De spier reageert meestal met een local twitch respons. Een local twitch is een korte aanspanning van de spier, waarna de spier zal ontspannen. De patiënt ervaart vaak direct meer bewegingsruimte. Meestal heeft de patiënt na de behandeling een soort spierpijn, maar dit gevoel verdwijnt binnen een korte tijd.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn spierknopen die stijfheid, krachtverlies en pijnklachten kunnen veroorzaken. Het zijn kleine harde verdikkingen in de spier die pijn doen als je erop drukt. Deze pijnlijke verharding is een teken van slechte doorbloeding. De spierknoop zorgt voor pijn en kan uitstralen naar andere delen in het lichaam. Door middel van dry-needling kunnen we heel doelgericht op een triggerpoint behandelen en de doorbloeding op dat punt optimaliseren.

Wanneer komt u in aanmerking voor dry-needling?

Wanneer we tijdens het gesprek en het lichamelijk onderzoek een verstoorde balans in spierspanning constateren, kunnen we opzoek gaan naar triggerpoint. Wanneer er een triggerpoint wordt gevonden kunnen we met dry-needling aan de slag. De therapeut ontsmet de huid met wat desinfecteergel en pakt het acupunctuurnaaldje. Deze wordt op de plek van het triggerpoint ingebracht, hier voelt u niks van. Als het naaldje de spier aanprikt kan de spier zich aanspannen. Dit voelt vreemd en kan soms vervelend voelen. Deze spierreactie zorgt echter voor ontspanning van de spier, waardoor u soepeler kunt bewegen. Dry-needling wordt altijd gecombineerd met andere vormen van fysiotherapie of manuele therapie. Denk aan mobilisaties, bindweefseltechnieken, oefentherapie etc.

Welke klachten zijn te behandelen met dry-neelding?

Dry-needling kan bij veel verschillende klachten toegepast worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Lage rugpijn
  • Nekpijn
  • Hoofdpijn
  • Patello-femorale pijn (kniepijn)
  • Sportblessures
  • Tenniselleboog
  • Schouderklachten

Heeft u nog andere vragen? U kunt ons bellen op: 0412- 631345 of een mail sturen naar info@praktijkderuwaard.nl

Share Button