Wat is osteopathie?

Osteopathie

Vorig jaar September ben ik gestart met de 4-jarige opleiding tot osteopaat. Ik volg deze opleiding aan de International Academy of Osteopathy in Zeist. Veel mensen zijn niet bekend met het beroep Osteopathie, in deze blog zal ik u het een en ander uitleggen.

Als fysiotherapeut richten we ons op het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de spieren, pezen, banden en gewrichten. Een osteopaat richt zich op de organen, de schedel, zenuwbanen, bloedvaten, spieren, pezen, banden en gewrichten. Belangrijk binnen een osteopathische behandeling is de onderlinge relatie tussen deze structuren.

Op de opleiding tot osteopaat leer ik over de verschillende systemen in het lichaam. Vasculair (de bloedvaten), neurogeen (de zenuwbanen), mechanisch (bewegingsapparaat) en metabool (voeding). Deze systemen staan allemaal met elkaar in verbinding.

Klachten die door een osteopaat behandelt worden kunnen erg uiteenlopen. Een kleine selectie hiervan is: gewrichtsklachten, hoofdpijn, darmklachten, terugkerende voorhoofdsholte ontstekingen, vermoeidheid en huilbaby’s of baby’s met reflux.

Als osteopaat onderzoek je manueel de organen en weefsels in het lichaam. Hij onderzoekt het gehele lichaam en zal alle blokkades en bewegingsbeperkingen in kaart brengen. Zo gaat hij opzoek naar de oorzaak van de klachten en behandelt deze, zodat het lichaam wordt geholpen zichzelf te genezen.

Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Met (veelal zachte) handgrepen worden weefsels losgemaakt die niet soepel genoeg zijn om optimaal te functioneren. Daarnaast wordt de behandeling vaak aangevuld met adviezen op het gebied van voeding, beweging en leefstijl.

Mijn eerste jaar osteopathie heb ik afgerond, nu heb ik nog 3 jaar te gaan. De eerste 2 jaar richten zich vooral op het bewegingsapparaat, de embryologie en de fysiologie. Het derde jaar leer ik meer over de organen en het laatste jaar wordt het cranio-sacrale systeem erbij betrokken (vanuit de schedel). Tevens ga ik in het 4e jaar een onderzoek doen en een thesis schrijven, om mijn Master of Science te behalen.

Wanneer u nog vragen heeft kunt u mij, Tessa, altijd aanspreken!

Share Button