Training en begeleiding COPD patiënten
Bij Praktijk De Ruwaard ben ik, Monique van der Velden, degene die patiënten/ cliënten begeleid met de chronische aandoening COPD. In het kort wil ik u iets vertellen over COPD in het algemeen en de begeleiding bij ons in de praktijk zoals u deze kunt verwachten.
Wat is COPD?
COPD is de afkorting van de Engelse benaming: Chronic Obstructive Pulmonary Disease, letterlijk vertaald: chronisch obstructieve longaandoening. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis, waarbij sprake is van langdurige ontstekingen in de luchtwegen en longemfyseem, waarbij het longweefsel minder elastisch of rekbaar is geworden. Bij COPD heeft men vooral last van benauwdheid, het ophoesten van slijm en soms een fluitende/piepende ademhaling. Ook spelen vaak vermoeidheid en een verminderde belastbaarheid mee.
Bewegen en COPD
Doordat ademhalen moeilijker is geworden kost elke ademhaling energie. Veel mensen met COPD durven zich uit angst voor toenemende benauwdheid niet al te veel in te spannen. Toch is een actieve levensstijl juist voor COPD patiënten van groot belang. Beweging traint de spieren. Een goede conditie zorgt voor minder klachten en een betere weerstand tegen verkoudheid en griep. Probeer ondanks vermoeidheid en eventuele andere belemmeringen toch uw conditie te behouden of zelfs te verbeteren. U zult merken dat u zich dan beter voelt. Aangeraden wordt om in iedere geval drie keer per week, maar bij voorkeur iedere dag iets aan uw conditie te doen door bijvoorbeeld te wandelen, fietsen, zwemmen of fitnessen.
Voeding en COPD
Gezond eten is bij COPD essentieel. Vaak is de eetlust verminderd door benauwdheid, terwijl het lichaam juist meer energie verbruikt voor de ademhaling. De inname van calorie- , vitaminerijke en eiwitrijke voeding kan onderdeel uitmaken van de behandeling. Als u hier meer informatie over wilt hebben, kunt u contact opnemen met een diëtist. U kunt bij uw verwijzer, zoals longarts of huisarts, informeren of dit voor u van toepassing is.
Roken en COPD
Bij COPD gaan de longen meestal geleidelijk achteruit, hierdoor nemen de klachten toe. De beste manier om de achteruitgang zoveel mogelijk te vertragen, is om te stoppen met roken. Het roken is vaak verbonden aan allerlei dagelijkse activiteiten, waardoor het roken onderdeel van uw dagelijkse leven is geworden.
Het lijkt soms ondenkbaar om te stoppen. Toch is stoppen met roken niet onmogelijk, het brengt vele voordelen met zich mee: u hoest minder, u heeft minder last van slijm, u voelt zich fitter. Als u meer informatie wilt over het stoppen met roken, overleg dan met mij. Samen proberen we de juiste weg te vinden.
Verwijzing
De huisarts, longspecialist of longverpleegkundige kunnen u op basis van longfunctie- gegevens en uw klachtenpatroon, verwijzen naar de fysiotherapeut.
Aanmelding en kosten
De vergoeding van uw zorgverzekeraar wordt bepaald door de mate van COPD en de dekking van uw aanvullende verzekering. Tijdens het eerste gesprek met mij zal dit besproken worden. Verder kunt u voor meer informatie ten alle tijden contact opnemen met uw zorgverzekeraar of onze secretaresse.
Ons revalidatieprogramma is erop gericht om onder begeleiding van mij uw conditie te verbeteren. U beïnvloedt zowel uw uithoudingsvermogen als de kracht in de spieren van uw armen en benen. Alledaagse activiteiten kunnen u op den duur minder inspanning gaan kosten. Behalve voor conditie-verbetering heb ik ook aandacht voor uw ademhaling. Ik leer u een aantal ademhalingsoefeningen om o.a. het slijm beter op te kunnen hoesten. Tevens let ik tijdens inspanning op het tempo waarin u actief bent zodat u ook het gevoel van kortademigheid zou kunnen beïnvloeden.
Werkwijze
De meeste mensen met COPD trainen 2 tot 3 maal per week 45 minuten tot 1 uur onder begeleiding. Na het introductiegesprek gaat u samen met mij naar de oefenruimte waar u o.a. uitleg krijgt hoe de apparatuur werkt en op welk niveau u uw training gaat beginnen. Het niveau van uw training is afhankelijk van uw lichamelijke toestand, die onder andere wordt bepaald door uw inspanningsvermogen, de ernst van de COPD en mogelijke aanwezigheid van blessures. U traint als het kan in groepsverband, maar daarbinnen volgt u uw eigen trainingsprogramma. De eerste paar keer begeleid ik u bij de gehele training. In de loop van de tijd traint u steeds zelfstandiger en zal ik u coachen.
Behandeling
Het trainen bestaat uit 2 onderdelen. Ten eerste verbetert u uw inspanningsvermogen door middel van conditietraining. Hierbij kunt u denken aan fietsen op een hometrainer, lopen (eventueel op een loopband), roeien en traplopen. Ten tweede gaat u uw spierkracht verbeteren, dat wil zeggen krachtgerichte oefeningen voor armen en benen. De begeleiding bestaat uit:
Een trainingsprogramma op maat
Adviezen voor een efficiënte ademhaling
Zodoende kunt u op een verantwoorde wijze sporten. U traint in uw eigen tempo en volgt uw eigen programma. Dit individuele programma wordt regelmatig aangepast aan uw mogelijkheden.
Kleding
Tijdens de training kunt u het beste sportkleding of makkelijk zittende kleding dragen, waarin u zich goed kunt bewegen. Ook worden stevige schoenen aangeraden.
Wat wordt van u verwacht?
Het resultaat van het reactivatieprogramma is het grootst wanneer u zich volledig inzet. Om het bereikte niveau te behouden, is het belangrijk dat u naast en na het reactivatieprogramma blijft bewegen en de ademhalingsoefeningen regelmatig doet.
Heeft u nog vragen of wilt u ook gaan trainen onder begeleiding, neem gerust contact met ons op.