‘Nederlandse 65-plussers zijn vitaal en gezond’

 

 

 

Laatst verscheen een positief bericht vanuit het CBS.

 

De huidige generatie 65-plussers is relatief gezond en fit, bevestigen cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde. In een rapport over de Trends in Nederland 2017 noemt het de “vitale oudere” als belangrijke ontwikkeling.

 

Om te beginnen is de levensverwachting verder toegenomen: mannen die nu 65 zijn, hebben volgens de laatste cijfers gemiddeld nog negentien jaar voor de boeg, vrouwen nog 21 jaar. Twee decennia geleden lag de levensverwachting voor mannen nog 3,5 jaar lager, voor vrouwen twee jaar. Nederlanders leven ook langer in goede gezondheid: mannen hebben in twintig jaar tijd drie gezonde jaren ‘gewonnen’, vrouwen twee.

 

Ouderen leven ook langer zelfstandig, noteert het CBS. En ze sporten relatief veel. Zo fietsen mensen tussen de 65 en 75 jaar gemiddeld 2,6 kilometer per dag, een afstand die alleen door jongeren tussen de 12 en 25 wordt overtroffen.

 

Bewegen verkleint het risico op chronische ziekten en houdt het lichaam fit. Het Nederlands Instituut Sport en Bewegen heeft daarom de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) opgesteld. De beweegnorm is bedoeld om gezondheid te onderhouden en het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes mellitus type 2 en enkele vormen van kanker te reduceren.

 

Om een goede gezondheid te behouden is elke dag 30 minuten matig intensief bewegen het advies. Daarbij gaat de hartslag iets omhoog en versnelt de ademhaling waardoor praten wat meer moeite kost. Fietsen, wandelen, zwemmen, in de tuin werken, de auto wassen het huis flink boenen, de ramen zemen of met de hond wandelen. Inspanningen vanaf 10 minuten tellen mee. U hoeft dus niet perse 30 minuten aan een gesloten te bewegen,  3 keer 10 minuten matig intensief bewegen mag ook.

 

Fysiotherapie kan u helpen bij het opstarten en het behouden van een actieve leefstijl.

 

De fysiotherapeuten van Praktijk De Ruwaard zijn dé specialist om u te stimuleren tot voldoende beweging. Vooral bij mensen met een chronische aandoening kunnen wij specifieke begeleiding bieden bij het verbeteren van de conditie, het verhogen van de fitheid en het aanleren van een actieve leefstijl.

Heeft u een chronische aandoening zoals artrose, diabetes, COPD, osteoporose of een coronaire hartziekte? Of heeft u moeite om een actieve leefstijl op te pakken en te onderhouden als gevolg van  een blessure? Juist voor u kan lichamelijke activiteit veel winst opleveren. Samen met u stellen wij een beweegplan op aan de hand van uw doel /hulpvraag .

 

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken, neem gerust contact op met ons op.