Minder zitten!

Nederland is Europees kampioen zitten

18,5% van de Europeanen zit meer dan 7,5 uur per dag. Bekijken we het zitgedrag per land, dan blijkt dat Nederland koploper is. 32,1% van de Nederlanders zit meer dan 7,5 uur per dag!

Mensen zijn er niet op gebouwd om veel te zitten. Toch is onze maatschappij er helemaal op ingericht. We zitten achter de computer, bij overleg, onderweg in de auto of de trein, thuis op de bank of buiten op het terras. Heel comfortabel misschien, maar het heeft behoorlijk negatieve effecten op onze gezondheid. Dit doet te veel zitten met je lichaam.

Meer kans op chronische ziekten

Volgens diverse onderzoeken kan buitensporig zitgedrag op termijn leiden tot chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Als je in je stoel zit, beweeg je je spieren namelijk nauwelijks tot niet. Deze vorm van inactiviteit zorgt ervoor dat suikers en vetten minder goed worden opgenomen door je lichaam dan wanneer je beweegt. Hierdoor neemt de kans op chronische gezondheidsklachten toe. Elk extra uur dat mensen op een dag zitten, verhoogt hun risico op diabetes type 2 met 22%.

Minder zitten is goed voor ons brein

Erik Scherder deed onderzoek naar zitgedrag. In zijn artikel ‘Zitten is het nieuwe roken’ zegt hij: “Als mensen tijdens hun werkdag wat vaker gaan staan, of iets vaker op de fiets stappen of de trap nemen in plaats van de lift, verkleinen ze het risico op het ontwikkelen van dementie. Leer jezelf aan om een half uur per dag uit die luie stoel te komen.”

Kans op overlijden neemt toe

Mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten, hebben 15% meer kans om binnen 3 jaar te overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Mensen die 11 uur of meer per dag zitten, lopen zelfs 40% meer kans om binnen 3 jaar te overlijden. Dit stelt Hidde van der Ploeg, onderzoeker van VU medisch centrum.

Beweeg dus meer!

In een gezonde leefstijl wissel je zitten, staan en bewegen af. Hoe je dat het beste aanpakt staat helder weergegeven in de beweegdriehoek.

 Maar hoe dan?

Heeft u moeite met bewegen? Heeft u pijn? Of weet u niet goed hoe u moet beginnen met het versterken van uw lichaam.

Een fysiotherapeut kan u ondersteunen in het bewegen.

Neem gerust contact met ons op 0412-631345

Bron: https://www.minder-zitten.nl/

Share Button