Fysiotherapie en geriatrie

In september zal ik starten met de 3-jarige  Opleiding Master Geriatric Physical Therapy (MGPT).  Deze opleiding is de specialisatie tot Geriatrie fysiotherapeut.

 

Maar wat is nu precies geriatrie fysiotherapie ?

 

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en cliënten/patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblematiek. Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson, of een gebroken heup, verschijnselen vertonen van ouderdom. Deze fysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden.

 

De geriatriefysiotherapeut verbetert het lichamelijk functioneren en voorkomt verdere achteruitgang. Het algemene doel is zelfstandigheid te stimuleren en risico’s, zoals de kans op vallen, te verminderen.

 

De patiënten doen vooral oefentherapie, gericht op het herwinnen en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Bij oefentherapie kunt u denken aan bijvoorbeeld: loopvaardigheidstraining, evenwichtsoefeningen, valpreventie, het oefenen van transfers zoals opstaan uit bed of van een stoel en specifieke arm- en handtraining.

 

 

 

Waarvoor kunt u  nog meer terecht bij de geriatrie fysiotherapeut  ?

  •         De geriatriefysiotherapeut draagt zorg voor preventie, adviseren en begeleiden van gezinsleden, eventuele mantelzorgers en andere zorgverleners Bijvoorbeeld over het ziektebeeld en de prognose, maar ook over  transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

 

  •           De geriatriefysiotherapeut begeleidt u  thuis verder wanneer u ontslagen wordt uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum

 

  •         De geriatriefysiotherapeut begeleidt  en adviseert u wanneer u afhankelijk wordt van hulpmiddelen bijvoorbeeld als u slecht ter been wordt.

 

Ik heb erg veel zin om aan de opleiding te beginnen. Het is een uitdaging om patiënten te begeleiden en de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven te behouden dan wel vergroten door te werken aan zijn of haar specifieke hulpvraag. Ik vind het fijn om mensen een stukje zelfstandigheid terug te geven.