Dry Needling cursus

13-5-2015

 

In maart en april hebben Marlon Pashouwers en ik (Jeroen van den Berg) de cursus Dry Needling gevolgd. Dit is een onderdeel van een fysio/ manueel therapeutische behandeling.

Deze cursus wilde ik graag gaan volgen omdat Dry Needling  steeds vaker wordt ingezet bij fysiotherapie. Voor de cursus was ik nog niet helemaal overtuigd over de werking van Dry Needling omdat er maar weinig wetenschappelijke bewijs  geleverd is.

 

 

Op de cursus leerden we de theoretische werking van Dry Needling en het toepassen in de praktijk. We moesten dus in elkaar de acupunctuur naaldjes zetten om te oefenen. In het begin is dat toch even spannend omdat je als fysiotherapeut nooit iemand hebt hoeven “prikken”.

 

 

Maar wat is Dry Needling nou eigenlijk?

Met Dry Needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier. Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling wordt één naald gebruikt waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry Needling werkt direct in op de spieren en is geen “energie”behandeling en is niet te vergelijken met acupunctuur.

 

 

Is het prikken pijnlijk?

De meeste cliënten voelen het inzetten van de naald niet. Bij het aanprikken van een triggerpoint kan een twitch respons optreden, wat een zeer kort onaangenaam gevoel kan geven. Sommige cliënten omschrijven dit als een elektrisch schokje anderen als een kramperig gevoel. Dit gevoel kan per triggerpoint enkele keren per behandeling optreden. Als er geen twitch responses meer volgen is het therapeutisch effect bereikt.

 

Marlon en ik hebben de cursus  succesvol afgerond en het certificaat behaald.  Al honderden naaldjes verder ben ik erg  verrast over de resultaten na het toepassen van Dry Needling.

Direct na de behandeling voel je dat de behandelde spier minder gespannen is. Meestal is na de behandeling het verschil direct waarneembaar en voor de cliënt is dat natuurlijk erg prettig.

 

 

Denkt u Dry Needling zou ik ook wel willen proberen of u wilt er meer over weten neem dan gerust contact met ons op of breng het tijdens een behandeling ter sprake.

 

 

Jeroen