Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens / Gesuperviseerde Looptraining. Eén van mijn specialisaties binnen de fysiotherapie is het geven van ‘gesuperviseerde’ looptraining aan mensen met perifeer arterieel vaatlijden (PAV) ofwel Claudicatio Intermittens of ook wel in verstaanbaar Nederlands: etalagebenen. Mensen die deze aandoening hebben, hebben moeite met het lopen van lange afstanden. Na enkele tientallen tot honderden meters ontstaat een heftige pijn in één of beide benen waardoor mensen mank gaan lopen of zelfs niet meer verder kunnen lopen.

 

Diagnose Claudicatio Intermittens

De diagnose wordt in de meeste gevallen gesteld door de vaatchirurg. De eerste en uit wetenschappelijk onderzoek bewezen beste behandeling is dan gesuperviseerde looptraining. Lopen onder begeleiding van een gespecialiseerde (bij Claudicationet aangesloten) fysiotherapeut. De vaatchirurg zal dan ook verwijzen voor chronische looptraining naar een fysiotherapeut. Naast de vaatchirurg mag sinds januari van dit jaar ook de huisarts u verwijzen voor deze looptraining. Claudicationet is een landelijk gesubsidieerd netwerk wat fysiotherapeuten opleidt tot specialisten in looptraining. Hier wordt ook het contact met vaatspecialisten gelegd. Op de site (www.claudicationet.nl) is veel informatie te vinden over de aandoening en ook waar u terecht kunt voor deze gesuperviseerde looptraining.

 

Hoe verhelp je Claudicatio Intermittens

Voor mensen met Claudicatio Intermittens is het belangrijk veel te lopen. En dan niet gewoon maar lopen, maar de loopafstand steeds een beetje te verhogen ondanks de pijn. Door de pijn heen lopen. Door deze manier van training maken de bloedvaten zogenaamde collateralen (=zijtakjes) aan waardoor de doorbloeding verbeterd. Naast de looptraining is het verbeteren van de algehele conditie vaak ook een belangrijke doelstelling, evenals het stoppen met roken en het gebruiken van de juiste medicatie (cholesterolverlagers en bloedverdunners).

 

 

Ervaring Claudicatio Intermittens

In de afgelopen jaren heb ik al veel mensen met Claudicatio Intermittens begeleid. Ik weet dat het voor deze mensen hard werken is. In veel gevallen: Afzien. Mensen hebben veel pijn en het eerste resultaat is vaak pas na 8 tot 12 weken zichtbaar/merkbaar. Maar de aanhouder wint!! De therapie bestaat uit een jaar lang looptraining bij ons in de praktijk op de loopband, maar ook zelfstandig buiten dient er veel gelopen en getraind te worden. En wat is er nou mooier dan met iemand die in het begin van de training amper 100 meter kon lopen een wandeling van 3 km te maken?

 

Claudicatio Intermittens, Gesuperviseerde Looptraining, Praktijk De Ruwaard in Oss, door Wilma van Lanen.

 

Voor meer informatie, neem gerust contact met me op!